ABDURRAHMAN ÖRNEK ornekabdurrahman@gmail.com

YENİ MÜFREDATLA GÜÇLÜ EĞİTİME DOĞRU (1)

29 Temmuz 2017 Cumartesi 21:09

                                                                        
                  YENİ MÜFREDATLA GÜÇLÜ EĞİTİME DOĞRU (1)

 Bir önceki öğretim programının, yeni Türkiye eğitim modelini kaldıramaması, gelişme yolunda hızla ilerleyen ülkemiz için yeni bir müfredatın oluşturulmasını acil ve elzem kılmıştır. Oluşturulacak yeni müfredatın, hem kendi değerler sistemimize hem de evrensel değerler sistemine uygun olması kaçınılmazdı. Yeni müfredatın felsefi, ahlaki ilkeler ve değerler öncülüğünde bir zemine oturması gerekmekteydi. Yeni müfredat bu yüzden akılcı, evrensel, tarihi ve kültürel temele uygun ve bir o kadar da yerel  olmalıydı. Milli Eğitim Bakanlığı’mız müfredat çalışmasını oldu   bittiye getirmeden STK’larla, bizzat işin mutfağındaki 80.341 öğretmenin, 50.973 velinin, 15.608 eğitim yöneticisi ve akademisyenin görüş, çalışma ve önerileri ile kamuoyuna sunumunu yapmıştır. Müfredat 31 temmuza kadar da önerilere açık bir şekilde değerlendirme yapılmayı bekliyor. Yeni müfredatla birlikte ilkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51 öğretim programı güncellenmiştir. Sınıflar bazında güncellenen program sayısı ise 176’ dır. Milli Eğitim Bakanı’mızın da açıklamasında dile getirdiği gibi bugüne kadar yapılmış en demokratik müfredat olduğunu söyleyebiliriz.Yenilenen müfredatla birlikte öğrencilere çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve kazanımlarla birlikte, bu  yüzyılın ve önümüzdeki yüzyılların çok daha aydınlık olması hedeflenmektedir. Bu müfredatla öğrenciler  kendisiyle ve çevresiyle barışık, öğrenmeyi öğrenmiş, öz güvene sahip, tüketen değil üreten nesiller olduklarını göreceklerdir.  

 Eski öğretim programlarında var olup ama yetersiz olan değerler eğitiminin, yeni müfredatta ana etken olması, kamuoyunun da değerler eğitimi konusundaki yüksek talebinden dolayı, değerler eğitimi ile ilgili geniş bir literatür taramasına gidilmiştir. Her birinde ki kazanımlarla ilişkilendirilerek  öğrencilere aktarılması hedeflenen 10 ana başlık şu şekildedir: adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik gibi kök değerlerin  eğitim adına önemli ve değerler toplumunun oluşmasında omurga olacağı düşüncesindeyim.

 

 Müfredatların sade ve anlaşılır olması  bu öğretim programı için önemli

Yenilenen müfredatların sade ve anlaşılır olmasının ön planda tutulduğunu görüyoruz. Öğrencilere kazandırılması hedeflenen yeterlilik ve beceriler belirlenirken derslerin doğası dikkate alınmıştır. Öğretim programları, öğrencilerin bilinçaltına yerleştirilen katı disiplin anlayışından ziyade öğrencinin yetenek ve ilgisi dahilinde gelişecektir. Öğretim programlarının muhtevası pedagojik bir yöntemle yeniden değerlendirilmiştir.

Öncelik sıralamasında öğrencinin düzeyine ve  biyolojik yaşına uygunluğa dikkat edilmiştir. Müfredatın ihtiyaç duyulmayan bilgi yüklemelerinden arındırılması, öğrencide merak oluşturacak kazanımların hayatla ilişkilendirilmesi neticesinde daha verimli dönütlerin alınacağı düşünülmüştür.

Öğretim programları güncel hayatla bağlantılı bir duruma getirilmiştir. Daha önce günlük hayatta işe yaramayan birçok konuyla öğrenci iç içe olurken, yeni müfredat öğrenciyi tamamen hayatla ilişkilendirmiş durumdadır. Öğrencilerin bilgi,  iletişim teknolojilerini doğru ve fayda sağlayıcı şekilde kullanımlarını teşvik eden kazanımların olması, öğrencilerde öğretim konularını birbiriyle uyumlu ve bağlantılı hale getirmiştir.

 

Analitik düşünmenin yeni müfredatta olması öğrenciler ve ülkemize katkı açısından önemlidir. Hızla değişen küreselleşmiş dünyada bilgi ve teknolojinin her gün , her saat yeni bir buluşla insanları peşinden sürüklemesine ülkemizin ve gençlerimizin kayıtsız kalması düşünülemez. Geleceğin yetişkinleri olacak öğrencilere yönelik bu beklentiler de farklılaşmıştır. Bu hızlı değişim içinde bilgi ve becerilerin yanında öğrencilerin kişisel, sosyal, iletişimsel, uluslararası ölçekte dil kullanımı, bilim ve teknoloji yeterliği, dijital yeterlik, öğrenmeyi öğrenme en önemlisi fedakarlık ve insiyatif alma gibi yeterliklere yer verilmiştir.

 

Müfredatta şairlerin ve şiirin olması öğrencilerde edebi metin yazımını sağlayacaktır.

Son zamanlarda doğru dürüst şair ve edebiyatçı çıkarmayan eğitim sistemimizin bu müfredat  programı ile birlikte, şair ve edebiyatçılar çıkaracağını da umuyoruz. Şairlerin ve şiirlerin müfredata girmesi öğrencilerde edebiyatın ve edeb’in gelişmesine katkı sunacaktır. Duygu bağımızın yeniden güçlenmesine ve gelişmesine katkı sunacaktır. Yaşayan şairlerden İsmet Özel ve Sezai Karakoç’un olması zamana şahitlik açısından önemlidir.

Öğrencilere Ziya Osman Saba, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı, Attila İlhan, Nazım Hikmet, Erdem Beyazıt, İsmet Özel, Bekir Sıtkı Erdoğan ve Sezai Karakoç, Aşık Veysel, Mahsuni Şerif gibi önemli şairlerin şiirlerinden örnekler verilmesi de şu an hayatta olmayan şairlerimizin eserlerine sahip çıkılması açısından çok önemlidir.

 Cihat Kavramı

Bazı çevrelerin art niyetli bakış açısıyla tartışmaya açılan cihat kavramının doğru öğretilmesi önemli, bu da bizim gibi akl-ı selim eğitimcilere düşüyor. Özellikle İmam Hatip Liseleri’ndeki fıkıh ve temel dini bilgiler derslerinde yer alması bu kavramın başka kesimlerin değirmenine su taşımasını önleyecektir. Çünkü bir çok cemaat yapı bazı dini terimler üzerinden kendisine yol açmaktadır. Birileri tarafından öğretilip yanlış amaçlar için kullanılmasındansa, okullarda öğretilmesinin daha mantıklıdır. Yalnız bu kavramları öğretecek öğretmenlerin hiçbir yapı ve kesim altında kalmadan öğrencilere anlatması da bir o kadar önemli. Cihadın gerçek anlamının ülkesini, vatanını sevmek olduğunu, kırmak, dökmek,olmadığını öğretmek gereklidir. Dolayısıyla cihadın ne olup olmadığının öğretilmesi Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim   Bakanlığı’nın asli görevleri arasındadır. Bu kavramın anlamının önemini 15 Temmuz’da milletin birlik ve beraberlik çerçevesinde hainlere karşı bir cihat şuuruyla verdiğini gördük.

Atatürk ve Atatürkçülük

En çok tartışılan konulardan biri de bu başlıkla ilgili koparılan yersiz yaygaralardır. Oysa İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi devam etmektedir. Sorun olarak gösterilen şey Atatürk ve Atatürkçülük konularında birleştirilmeye gidilmiş olması. Bazı kesimlerin bir kaşık suda fırtına koparmasına gerek yok. Bu ülkede yapılan her olumlu değişim maalesef alışkanlık haline gelmiş ideolojik direnç manipülasyonu ile karşılaşıyor. Totalde iyi olana bakmamız gerekmektedir.

Evrim

Evrim konularına gösterilen tepkinin de o kadar abartılmaya gerek olmadığını düşünüyoruz. Evrimin Darwin ismi üzerinden sürekli eleştiri malzemesi yapılması da yanlış. Bu yönde bilimsel çalışmalar yapılması açısından evrim konusunun kalması o kadar da sıkıntılı değil. Batının evrim dayatmasına karşı İslam bilim adamlarının yetiştirilmesi ve bu konuda bilimsel çalışmalar eşliğinde aydınlatmaya gidilmesi gerekmektedir. Darwin’den önce El Cahiz, Farabi, İbn-i Miskeveyh, İhvan el- Safa gibi İslam bilim adamları kısmen de olsa evrim konusuna değinmişlerdir.

 

Fen bilimleri dersinin eğlenceli ve yaşamla ilişki kurularak aktarılması önemli”

Fen ve mühendislik uygulamaları konu alanı altında, tüm sınıf düzeylerinin sonunda, uygulamalı bilim ünitesi kazanımlarının olması, yaşamla somutlaştırılarak eğlenceli hale getirilmesi öğrencilerde bir özgüven kazanımı oluşturacaktır. Okul ortamında meydana getirilen uygulamaların sergilendiği bilim şenliği gibi uygulamaların yapılması çocuklardaki emeğin boşa gitmediği izlenimini oluşturacaktır. 4. sınıf düzeyinden itibaren tüm sınıf düzeylerinde yer alan sistemler ve sistemlerin sağlığı, güncellenen eğitim programında 6. sınıf düzeyine alındı. Biyo çeşitlilik konusu ve kazanımları 7. sınıftan 6. sınıfa, güneş, dünya ve ay ünitesi konu ve kazanımları ise 6. sınıftan 5. sınıfa alınarak, öğrencilerin mühendislik ve tasarım becerilerini geliştirmek amacıyla bir dinamometre, bir teleskop modeli tasarlaması istendi. Öğrencilerden insan ve çevre ünitesi kazanımlarıyla kaynakları tasarruflu kullanması, geri dönüşümün önemini fark etmesi istendi. "Öğrencilerin bir yıl ertelenmiş bilimsel çalışmalarının bir yıl erkene alınması sağlanmıştır. 3.sınıf ve 5. sınıftaki kazanım sayısının artırılması geçiş sınıfları olması açısından önemli. Diğer yandan 6.7. ve 8. sınıflarda kazanım sayılarının düşürülmesi de yükün hafifletilmesini sağlamıştır.

 

Bilişim teknolojileri ve yazılım dersinin kazanımlarında güncellenen programla, öğrencilerin algoritma ve programlama eğitimine daha fazla zaman ayırmalarının sağlandığını ve dersin kazanımının 44´ten 37´ye indirildiği görülmektedir.

 

TEOG´da açık uçlu soru dönemi önemli

 TEOG sınavlarında 6-8 arasında açık uçlu soruların sorulması eğitim kalitesi açısından önemli. Bu soruların net bir şekilde ölçülebilir olması gerekiyor.  Dolayısıyla herhangi bir tartışmaya gerek kalmadan, kişisel yorumu içermeyecek ama verilen bilgileri analiz ederek soruları cevaplayabilecekleri açık uçlu soruların sorulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yıl yapılan TEOG sınavında on binlerce öğrencinin soruların kolaylığından dolayı full yapması değil velilerde, öğrenciler arasında bile adaletsiz bir yarışa ve yerleştirmeye dönüştüğü tartışmalarına yol açtı. Bu hedef doğrultusunda açık uçlu sorular, objektif, puanlanabilen sorulardan oluşması adil yerleştirme açısından önemlidir."

15 Temmuz yeni müfredatta

Güncellenen öğretim programları arasında yer alan 4, 5, 6 ve 7´nci sınıflarda okutulan sosyal bilgiler dersi öğretim programında "toplumsal hayatımızda demokrasi" kazanımının işlenmesi sırasında, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Milli Birlik Günü´nün ele alınması ülkemiz için milat olan 15 Temmuz direniş ve yeniden diriliş gününü öğrencilerin derslerde öğrenmesi diri bir bilinç oluşturur. 15 Temmuz’un bir destan ve efsane olarak ,şehitlerin ise birer kahraman olarak öğrencilere anlatılması ve tanıtılması önemlidir. Hür ve bağımsız bir ülke olma yolunda millet iradesinin önemli olduğuna vurgu yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.Yeni müfredatın eğitimcilere öğrencilere ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.

 

                                             AKADEMİK EĞİTİMCİLER DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #