YASEMİN KATI ebrar4406@hotmail.com

ADAY ÖĞRETMENLİKTE SÜREÇ DEĞERLENDİRMESİ -2

10 Nisan 2016 Pazar 10:21

DANIŞMAN ÖĞRETMEN GÖZÜYLE;

Danışman öğretmen, kendisine gelen bir mesajla danışman olduğu durumunu öğrenebiliyor yani olaydan haberi yok. Danışman öğretmene danışılarak bu iş için ismi gönderilenlerin yanında, danışılmadan seçilen danışman öğretmenler de mevcut ki bu tarz bir seçilme etik değildir. Sadece bu konuda dahi her okulda farklı uygulama var. Adayın yetiştirilmesinin, kurumda ciddi mi gayri ciddi mi yapılacağı, işin başından danışmanın tespit şekliyle aslında belli oluyor.

Bu haber bakanlık yetkilileri tarafından danışman öğretmenlere devrim niteliğinde duyuruldu. Aday öğretmenlerin yetiştirilmesi noktasında yapılan yenilikler devrim niteliğinde olabilir ama bu işin arkasının ne kadar doldurulduğu daha önemli.

Yapılan 3 günlük seminerde bilgilendirilen danışman öğretmenler bu işle görevlendirilmiş oluyorlar.

Süreç boyunca doldurulması gereken, anlaşılmaz ve yoğun formlar hazırlanmış, daha anlaşılır formlar hazırlanabilir.

Ders anlatacak danışman öğretmenle derse giren stajyer öğretmen bir köşeye çekilerek, şubeyi belirttiği formlarına gözlemlerini not ediyor. Öğretmenimiz şöyle yaptı, böyle anlattı, şu tekniği kullandı gibi…Tüm okullarda bunun hakkıyla uygulandığı konusu şüphelidir. Çünkü doldurması gerekenlerle fazlasıyla uğraşıyor. Evraklar masa başı hissi uyandırıyor. Oysa önemli ve kalıcı olan stajyerin aktif olmasıdır.

Bu görev için danışman öğretmen, herhangi bir ücret veya taltif almıyor ki bu işin en yoğun yükünü çeken kişidir. Bu tuhaf ve komiktir çünkü en can alıcı işi danışman üstleniyor, idareyle beraber haftalık plan yapıyor, hünerlerini sergiliyor, rol model oluyor ama işin karşılığında hiçbir maddi kazancı yok. Bu ciddi bir paradokstur. Bu durum aşılamazsa danışmanlar bu işe angarya olarak bakar. Sadece evrak doldurma olarak uygular. Çünkü herkes idealist değil.

Türkiye’de hangi meslekte bu türden bir fedakârlık örneğiyle hayır hasenatla iş yapılıyor? Veya başka meslek gruplarına bu türden ödemeler yapılırken, söz konusu olan öğretmenler olduğunda bu niçin esirgeniyor? Maaş seviyesi devlet memurları içerisinde neredeyse en düşük seviyede olan bir meslek grubuyken üstelik. Elbetteki danışman öğretmen bu tür bir görevlendirmede ücret soracaktır. Örneğin üniversiteden gelen stajyer öğrencilerin danışmanına 710 TL civarında ücret veriliyorken, stajyer öğretmenin yetiştirilmesi neden fedakârlığa terk ediliyor?

İşin çoğu, danışman ve aday arasında gerçekleşiyor. Adayların, işini ciddi yapan danışmanla derse girmeleri çok önemli. Çünkü adayların henüz ders tecrübeleri yok. Ehil olan danışman öğretmenin yanında daha çok kendisi uygulama yapmak suretiyle stajını tamamlayan aday öğretmenlerin sınırlarını aşacaklarını, kabuklarını kıracaklarını düşünebiliriz. Bu anlamda gerçekten faydalı olabilecek bir uygulamadır. Ama henüz ayakları yere basan bir sistem olmadığı da aşikâr, oturması gerekiyor.

Danışman öğretmene değer verilirse bu işten verim alınacaktır, aksi takdirde olay sadece, evrak ile sınırlı kalan, evraka boğulmuş bir mesele olacaktır.

YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #